Verkoop je ziel voor een Happy Meal.

Je komt ze nog steeds tegen; de ‘zakelijke websites’ met Adsense advertenties erin. Mocht je niet weten wat Adsense is; het zijn die ‘advertenties door google’ die je vaak op websites tegenkomt; zoals deze hieronder.

Nu moet ik heel eerlijk zijn; ik heb géén idee wat AdSense haar adverteerders oplevert, maar ik kan me simpelweg niet voorstellen dat het opweegt tegen het binnenhalen van een “gewone” klant. (let op; ik heb het dus over websites die (ook) op andere manieren inkomsten moeten genereren dan puur door advertenties!!)

Daarnaast zijn er hele batterijen websites in de lucht die voor 100% gebouwd worden om geld te verdienen met Adsense, zogenaamde MFA-sites (Wikipedia link). Gemiddeld gezien zijn dat ellendige sites met waardeloze content en eigenlijk vind ik dat Google er goed aan zou doen dat hele AdSense af te schaffen, als ze zelf écht een beter web willen.

Persoonlijk (en ik ben benieuwd naar jullie meningen hierover) neem ik een website een stuk minder serieus als het vol met dit soort advertenties staat, dan wanneer dat niet zo is.

Als mijn schatting van de inkomsten een beetje klopt wil ik dan ook het volgende advies meegeven aan site-eigenaren/zakelijke bloggers die ook ‘echt’ iets met klanten doen: “Verkoop toch niet je ziel voor een Happy Meal!

Reacties

 1. Gaya Kessler zegt:

  Helemaal mee eens. Als je echt geld met ads wil verdienen moet je deze verkopen, niet via Google doen. Er zijn genoeg reclame verkoop netwerken waar je terecht kan als blogger.

 2. Richard zegt:

  Njah, ik bedoel dus eigenlijk vooral de sites die niet gebouwd zijn om geld te verdienen met advertenties, maar waar ook echte diensten en/of producten aangeboden of geleverd worden.

  Bloggers die (wat bij)verdienen met advertenties moeten zelf weten hoe ze dat doen, maar een fatsoenlijke advertentie ziet er zeker 100 keer beter uit dan AdSense.

 3. Erik zegt:

  Noem eens een paar andere vormen van inkomsten voor content sites die:
  – niets verkopen (zoals kranten)
  – net zoveel opleveren
  – je evenveel tijd (lees geen tijd) in moet steken voor hetzelfde rendement
  – je vanaf je eerste blog post kunt gebruiken?

  Verder wil je dus zeggen dat je het nieuws op nu.nl minder serieus neemt omdat er een (soortgelijke) advertentie bij of in het artikel staat? Lijkt mij beter om de inhoud te bekijken en op basis daarvan een site te beoordelen dan op basis van een advertentie. Ben het met je eens dat een advertentie niet de mooiste oplossing is, maar het betaald de rekeningen 🙂 .

  Adsense (en soort gelijke ads) zijn op dit moment de meest gemakkelijke manier om inkomsten te generen, vanaf het moment dat je één blogpost hebt gemaakt. Naar mijn idee zijn er weinig soort gelijke alternatieven of ik heb ze nog niet gevonden.

  1. richard zegt:

   Erik, allereerst: ik doelde niet op ‘content sites’, maar op sites die ook ‘echt’ iets met klanten doen, vandaar dat ik zeg dat ik me niet kan voorstellen dat de opbrengsten opwegen tegen het binnenhalen van een ‘echte’ klant.

   Bijvoorbeeld een consultant met een uurtarief van (ik roep maar wat) 75 euro; hoe vaak moet er op een advertentie geklikt worden voor hij/zij één uurtarief terugverdiend heeft? Hoe groot is het percentage klanten dat (net als ik dus) direct minder interesse in zijn/haar diensten heeft vanwege de AdSense op de pagina?

   Overigens zijn de ‘meest gemakkelijke manieren om inkomsten te genereren’, zeker als je die term wat breder ziet, vaak niet de betere manieren.

 4. Ik vind het altijd wel hilarisch als ik op een blog kom van een blogger over SEO en dan Adsense advertenties zie van bv. een online marketing buro.
  Ik zou hem niet snel inhuren voor het schrijven van webteksten voor mijn websites. Wellicht zijn de teksten heel goed, maar de geloofwaardigheid verliest hij wel door die Adsense.

 5. Tim Groot zegt:

  Ik vind contextuele waarde echt heel nice, Nalden heeft dat paar jaar geleden al door gehad en verdient daar volgens mij dik geld mee. In de link legt hij bij DWDD uit hoe het werkt, waarschijnlijk is het filmpje bij de meeste wel bekend maar ik zie het toch weinig terug komen op andere blogs en ik denk dat er zeker nog wel potentie in zit.
  http://www.youtube.com/watch?v=nGDpLBEpayI

 6. […] allemaal veel fanatieker, want hun blogs zijn erop gericht om jou als klant binnen te halen of je op een advertentie te laten klikken. Voor jou, als lezer, is er niet veel verschil, buiten misschien de persoonlijke band die we hebben […]