5 tips om je internet presence te verbeteren

Dit stuk verscheen origineel in 2009 op mijn blog BrandMerchandise.nl

tips


We beginnen nu langzaamaan in de periode terecht te komen waar iedereen op internet zit. We hebben allemaal een website, vaak ook een Hyves, Facebook, MySpace, Twitter, LinkedIn, of allemaal, en nog veel meer. Echter, veel mensen zien “internet”, als een plek waar je reclame maakt, en meer niet.

Stel je echter voor dat je iedere dag een folder in je brievenbus krijgt van de slager, die iedere dag alleen maar vertelt dat hij lekker vlees verkoopt… Hoe snel verwacht je dat je gaat denken: “JA SLAGER, NU WEET IK HET WEL!”?

Dat is zo’n beetje het gevaar wat je op internet ook loopt (kan ik uit ervaring zeggen). Daarom, 5 tips om te voorkomen dat je jezelf in de vingers snijdt:

1) Beantwoord vragen van je klanten op je website, liefst al voor ze gesteld zijn, en anders daarna.

Je verkoopt natuurlijk een fantastisch product (of dienst), maar mensen willen graag méér weten. Probeer je dus bij het schrijven van de teksten voor je website te verplaatsen in de schoenen van je klanten en schrijf iedere vraag die je zou kunnen hebben even op, zoals bijvoorbeeld:

    • Hoe lang duurt het?
    • Wat moet ik er voor doen?
    • Wat als het niet goed is?

enzovoorts. Verwerk de antwoorden hierop in de tekst op je website, of maak een FAQ (Frequently Asked Questions/veelgestelde vragen). Krijg je vervolgens regelmatig andere vragen binnen via mail of telefoon, verwerk dan ook de antwoorden daarop in je website. Er zitten 2 hele grote voordelen aan deze manier van werken; je hoeft namelijk én die vragen niet steeds opnieuw te beantwoorden, én je klant houdt een veel beter gevoel over na een bezoek aan je website.

2) Gebruik Social Media waarvoor ze bedoeld zijn; socialize.

Ben je lid van LinkedIn? Ook van de “groups”? Valt het jou ook op dat in de meeste discussies de gebruikers van LinkedIn iedere strohalm grijpen om reclame voor zichzelf te maken in plaats van een zinvolle bijdrage aan de discussie te leveren? Dit is dus een voorbeeld van het hiervoor genoemde “slager” voorbeeld.

Stel je voor dat iemand vraagt hoe hij het beste gehaktballen kan draaien, en jouw antwoord hierop is: “beter draai je ze niet zelf, in MIJN slagerij hebben we toch de lekkerste! (oh, en je kunt ook online bestellen hoor, bezoek onze [link] webshop!)”. Sympathiescore: 0. Geef je echter een geweldig recept om gehaktballen te draaien dan is de kans groot dat de vraagsteller een dag later terugkeert naar de desbetreffende discussie en zegt: “zeg slagertje, wat was jouw recept GEWELDIG zeg!”. Ik neem aan dat ik de impact van deze opmerking niet verder uit hoef te leggen?

3) Schrijf goede teksten (voor je website), of laat goede teksten schrijven.

Kijk, het is natuurlijk geweldig dat je ALLES van je product weet, en daar ook over kunt vertellen, maar, begrijpt een leek het ook? Of een zoekmachine (niet onbelangrijk)? Lees je dus in over het schrijven van teksten, neem een workshop, of huur een (SEO) copywriter in. De teksten op je website zijn zó verschrikkelijk belangrijk dat het echt de moeite waard is om hier tijd, geld, of allebei in te steken.

4) Zorg dat je website werkt, en niet ‘vervuild’ is.

Ik hoor je lachen achter (of voor?) je PC. “Natuurlijk moet je website werken hahah!”. Toch verbaas ik me er nog steeds over hoeveel foutmeldingen ik krijg bij het bezoeken van bedrijfswebsites. Pagina’s die ‘under construction’ zijn, (interne) links die niet bestaan, popups met spam, ze zorgen er allemaal voor dat je bezoeker geen positief gevoel aan je website over houdt. Natuurlijk kan het gebeuren, maar kom je er achter, fix het dan. Of laat het fixen.

Daarnaast is het ook héél belangrijk dat je website niet alleen werkt voor je bezoekers, maar ook voor zoekmachines. Naast teksten zijn er namelijk nog een groot aantal factoren waarop een zoekmachine je website beoordeelt; semantiek, opbouw, linkstructuur enzovoorts. Meer hierover lees je op het weblog van zoekmachine optimalisatie specialist Roy Huiskes (er zijn er nog veel meer te vinden via zijn blog).

5) Ben bereikbaar.

Ok, dus je website werkt, je teksten zijn goed, je beantwoordt al mijn vragen en je hebt ook nog eens mijn sympathie gewonnen door mij het beste recept voor gehaktballen zomaar toe te sturen. Tot nu toe ben ik (Facebook!) Fan! Ik ben op je website, en ik klik op “contact”. Wat zie ik daar… een mailformulier. Geen telefoonnummer, geen adres, geen los e-mailadres, maar een formuliertje waar ik mijn naam, e-mailadres, en vraag in kan vullen. Of, nog erger, waar ik ook nog eens allerlei extra informatie in moet vullen als KvK nummer, adres, telefoonnummer, enzovoorts.

Waarom? Je wil toch contact met je klant? Je bent toch bereid vragen te beantwoorden? Zet er dan even je adres bij, je telefoonnummer, je e-mailadres, en, mocht je er bereid toe zijn, biedt zelfs online support (live chat). Kortom, verlaag de drempel. Je zult merken dat de respons op je website direct toe gaat nemen!

Vragen, opmerkingen, of heb je een andere mening? Zet ze gerust hieronder in de comments! Oh, en wil je ons volgen op de sociale netwerken, of toevoegen op je IM? Kijk dan op mijn persoonlijke blog https://theuws.com, rechtsboven 😉

Andere blogs die ik schreef