Bloggen, waarom zou je?

Google is zo succesvol omdat het zo goed antwoorden kan geven op de vragen die we hebben. Wat als jij nou eens een aantal van die vragen goed beantwoordt op je blog?

Vorige week ben ik gevraagd om samen met een clubje andere ondernemers uit de regio een workshopje ‘social media’ te gaan doen voor ondernemers die daar (nog) niet zo veel mee hebben, of in ieder geval meer over willen weten.

Toen we daar maandag even voor gingen zitten verliep het gesprek een beetje als volgt:

– “Wil jij dan Facebook voor je rekening nemen?”
Tuurlijk, daar doe ik wel eens wat mee, maar missen we niet het belangrijkste onderdeel van social media?
– “Euh, hoezo, welke bedoel je dan?”
Bloggen!
– “Waarom bloggen dan?”

Nu heb ik in de regel niet zoveel tijd nodig om uit te leggen waarom bloggen het beste en mooiste instrument is waarmee je je bedrijf/werk/hobby kunt ondersteunen, en ook in dit geval niet, maar het leek me dus wel een prima onderwerp om euh, eens over te bloggen 🙂

Een website zegt niet altijd even veel over de professionaliteit van een bedrijf, maar vaak meer over de professionaliteit van het bedrijf dat de website gebouwd heeft.

Met bloggen (ik ben op aanraden van Roy in september 2006 begonnen) creëer je ruimte om véél meer te vertellen en te delen dan je op welk ander medium dan ook kunt doen. Je kunt uitleg en tips geven waardoor je autoriteit binnen je vakgebied vergaart, je kunt uitgebreid vragen beantwoorden die vaak voorkomen, en daarnaast kun je ook nog eens een stukje persoonlijkheid en menselijkheid aan je bedrijf toevoegen (waar in dit digitale tijdperk bést behoefte aan is).

Laat ik eens wat ruimte nemen om uit te leggen waarom ik blog, waarom ik dat doe, en wat ik er van vind:

Beantwoord veelvoorkomende vragen

Op veel websites (zeker als er diensten en/of producten aangeboden worden) kun je een FAQ terugvinden; een lijst met veelvoorkomende vragen en (vaak beknopte) antwoorden.

Op je blog kun je echter de ruimte nemen om een stuk uitgebreider op materie in te gaan; zo heb ik bijvoorbeeld geblogd over hoe je een foto grafisch voor kunt bereiden voor zeefdruk (op kleding bijvoorbeeld), en daar verwijzen we nog wekelijks klanten naartoe die dat graag zelf willen doen.

In 2006 heb ik ook eens geblogd over hoe je eenvoudig een ontwerp kunt aanleveren zodat je drukker het zou moeten kunnen drukken, en dat stuk is zo vaak gelezen en er is zo vaak naar gelinkt dat het enorm scoort in Google als je zoekt op “Hoe ontwerp ik een shirt“.

Samenvattend: buiten het feit dat we dit soort dingen minder vaak van A tot Z uit hoeven te leggen levert het ons ook bezoekers en bestellingen van buitenaf op. Leuke bijkomstigheid is dat er regelmatig naar artikelen op ons blog gelinkt wordt, waardoor we hoger scoren in Google.

Geef achtergrondinformatie en tips

Buiten antwoorden op vragen geven kun je ook meer toelichten over hoe dingen in elkaar zitten, in ons geval (als het om producten gaat) bijvoorbeeld borduren of hoe speldjes nu eigenlijk gemaakt worden.

Daarnaast kun je dus ook bloggen over verworven inzichten; wij hebben bijvoorbeeld op onze (zakelijke) websites een mogelijkheid ingebouwd om via live-chat contact met ons op te nemen. En dat zou jij ook moeten doen 😉

Ook lijstjes (met tips) doen het goed op blogs, of dat nu 5 tips om je internet presence te verbeteren, 6 redenen om WordPress te gebruiken, of 5 tips om meer merchandise te verkopen zijn.

Samenvattend: Door meer informatie te verschaffen laten we zien dat we weten waar we over praten (we verwerven autoriteit) en bieden we interessant leesmateriaal, ook voor mensen die niet direct op zoek zijn naar onze producten (wat dus weer naamsbekendheid oplevert).

Vertel over je bedrijf en/of jezelf

Met wie doe jij graag zaken? En waarom?

Voor veel producten is prijs een doorslaggevende factor, maar vaak spelen ook dingen als een gunfactor en vertrouwen mee. Door meer ‘prijs te geven’ over je bedrijf (en eventueel jezelf) wordt het voor anderen gemakkelijker om in te schatten of ze met je samen willen werken. Of, als je vacatures hebt, of ze vóór je zouden willen werken (en om écht goede mensen te vinden en houden moet je zorgen dat ze WILLEN, en niet alleen voor het geld komen).

Voorbeeldje hiervan; ik heb de heren van Concept7 nog maar 1 keer ‘in het echt’ ontmoet, maar omdat ik denk een redelijk goed beeld te hebben van hoe zij werken (en er nogal wat overeenkomsten zijn in onze visies op bedrijfsvoering) heb ik een aantal kennissen van me persoonlijk getipt op hun vacatures (webkoningen in Groningen en A’dam, klikken!).

Samenvattend: Door een goed beeld te scheppen van je bedrijf (en jezelf) maak je het makkelijker voor mensen om te beslissen contact met je op te nemen.

Bloggen is niet makkelijk

Als je een beetje op mijn andere (bedrijfs)blog rondkijkt, zul je zien dat ik vooral in de begintijd echt véél geblogd heb, en het daarna minder en minder begon te worden; het is (voor mij) simpelweg niet altijd even makkelijk om artikelen te schrijven waar je én zelf tevreden over bent, én waar anderen ook nog iets aan hebben.

Overigens heb ik op beide blogs altijd wel een stuk of 6 ‘concept’ artikelen staan waarvan ik alleen de titel of een paar steekwoorden heb staan, die ik ooit nog uit moet schrijven. Of niet natuurlijk.

Ik denk wel dat ik kan zeggen dat bloggen iets is wat iedereen zeker zou moeten proberen, maar kun je het niet, voel je dan ook niet verplicht om het wel (zelf) te doen.

Mocht je het voor je bedrijf tóch noodzakelijk vinden maar zelf niet kunnen, huur dan gerust een professional in, Ik zou je Tom en David sowieso al aan kunnen raden (die schrijven allebei ook voor ons, maar dan teksten voor onze sites). Natuurlijk bouw je dan iets minder aan je eigen autoriteit, maar het is belangrijker dat de boodschap goed overkomt, lijkt me.

Voorbeelden van succesvolle blogs

Natuurlijk is ‘alleen’ bloggen niet voldoende om een succesvol blog te hebben; je diensten/producten/kennis moeten er wel een beetje bij aansluiten.

Om dit stuk af te sluiten (het is iets langer geworden dan ik dacht), wat links naar (Nederlandse) blogs van mensen die véél aan hun blog gehad hebben, en waarom ik denk dat ze dat hebben (corrigeer me gerust als ik er langs zit):

David Brinks – Blogt op Hardcopy.nl en Copytips.nl. David is tekstschrijver en is succesvol omdat hij én heel consequent blogt op Hardcopy, en op Copytips laat zien écht heel veel van teksten te weten. Mocht je een “SEO Copywriter” zoeken, dan neem jij toch ook diegene die #1 staat in Google op die term?

Duncan Epping – Deze is wat lastiger voor mij; Duncan blogt namelijk over VMware op Yellow-Bricks.com, en ondanks dat hij al een paar keer uitgelegd heeft wat dat is kan ik er niet veel zinnigs over zeggen. Duncan is echter binnen zijn vakgebied wereldwijd gerenommeerd sinds hij is gaan bloggen over dat spul, dus hij zal er wel ‘wat’ vanaf weten.

Karel Geenen – Karel doet voornamelijk aan zoekmachineoptimalisatie (SEO in het kort) en blogt daar al sinds 2006 over (op KarelGeenen.nl, op een manier die voor ‘iedereen’ te begrijpen is. Logisch dus ook dat bedrijven die toch wat meer willen hem in schakelen als ze er zelf niet meer uitkomen. Ondertussen schrijven er overigens verschillende mensen méé aan zijn blog.

Niels Aalberts – Niels heeft een enorm interessant blog voor muzikanten op eerstehulpbijplaatopnamen.blogspot.com/, waar hij veel aandacht besteed aan alternatieve manieren om inkomsten te genereren als muzikant en waar ook vaak gasten bloggen over hoe zij dat doen.

Joost de Valk – Joost is een WordPress wizard en SEO, en blogt op Yoast.com en Yoast.nl over met name die onderwerpen. Omdat Joost ook nog eens héle goeie plugins voor WordPress ontwikkelt én een entertainende spreker is heeft ie wereldwijd zoveel bekendheid verworven dat hij bedrijven als Ebay en RTL tot zijn klanten mag rekenen.

Petra de Boevere – Petra is één van de bekendste blogsters van Nederland, op haar Meisje van de Slijterij blog (momenteel slechts gedeeltelijk beschikbaar) vertelt ze al enorm lang over haar bestaan als slijter in Zeeland wat haar landelijk een status bezorgd heeft van Social Media expert en is daarom ook veelgevraagd spreekster en heeft er zelfs een boek over geschreven.

Overigens is Marketingfacts.nl, een van dé toonaangevende marketingsites van Nederland, ook als éénpersoonsblog begonnen…

Samenvattend: Bloggen, begin er maar gewoon aan.

Andere blogs die ik schreef