Gastbloggen. Wat er mis mee is.

Bloggen is hot. Al jaren, maar het neemt volgens mij nog steeds toe. Nu, bloggen is ook lastig, zeker op termijn. Hoe periodiek je ook blogt (dagelijks, wekelijks, maandelijks), continu kwalitatief hoogstaande stukken af blijven leveren is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe groot je team ook is.

De oplossing: gastbloggers!

Nu, zeker voor blogs die veel aandacht trekken, is er een betrekkelijk gemakkelijke oplossing in de vorm van gastbloggers; mensen die of nog geen eigen blog hebben, of onvoldoende naamsbekendheid hebben om zelf voldoende verkeer te genereren met de stukken die ze schrijven.

De deal is meestal simpel; jij schrijft een stuk voor mijn blog, waardoor jij aan je naamsbekendheid werkt, en ik een goed stuk aan mijn lezers kan bieden.

Prima geregeld dacht ik zo!

Wat er vaak mis gaat…

WHIPLASH!
writing like a maniac!

Gastbloggen vereist stiekem nog meer zorgvuldigheid dan ‘zelf bloggen’, er zijn eigenlijk best een hoop valkuilen waar je voor uit moet kijken, zowel voor het blog als de gastblogger.

Even een lijstje op basis van wat ik zoal tegenkom en hoe ik daarover denk (om maar een mooie dooddoener als ‘views are my own’ te gebruiken dus). Eerst maar even wat tips voor de blogs:

Typische linkbuilding stukken

Links zijn van een flink belang voor het scoren van websites, en een linkje van een goedbezochte site heeft een leuke waarde voor zoekmachines. Het gebeurt dan ook vaak dat blogstukken voorzien worden van legio links op ‘interessante termen’ naar de site van (het bedrijf van) de schrijver van het stuk.

Voor de gemiddelde lezer niet eens zo’n probleem lijkt me (die zal het wellicht niet eens doorhebben), maar voor mij persoonlijk direct een nare bijsmaak aan een stuk, hoe goed geschreven ook.

Natuurlijk begrijp ik het wel (op ons bedrijfsblog doe ik het zelf ook), maar naar mijn mening is het bij een informatief stuk echt niet nodig en doet het af aan de waarde van het verhaal.

Shameless Self Promotion

Ik kan me weinig stukken bedenken die interessanter zijn dan een goed geschreven klantencase (let op het ‘courtesy linkje‘ in de intro, dikke prima vind ik dat weer bijvoorbeeld), maar er zijn dan ook weer weinig stukken irritanter dan halve advertorials die alleen maar vertellen hoe goed jij, of je bedrijf wel niet is in ‘iets’, of hoe geweldig je product is.

Zulke stukken op blogs (waar het gewoon té dik bovenop ligt) trek ik dan ook werkelijk voor geen meter.

N.B. ik heb zelf enige tijd geleden een infographic laten maken naar aanleiding van een aantal onderzoeken naar het effect van promotionele artikelen en daarover geblogd op Marketingfacts. Dit zou in de categorie Shameless Self Promotion kunnen vallen (zie ook de comments), maar ik heb geprobeerd enigszins integer te zijn door GEEN extra aandacht te vestigen op ons bedrijf. Wat vinden jullie?

Knullig spul

Meer blogs dan bloggers, maar dat wil nog niet zeggen dat je iedereen maar een podium moet geven. Niet iedereen is een expert, en knullige stukken met halve informatie doen je blog meer kwaad dan goed. Zeker als je iemand laat schrijven over een onderwerp waar je zelf geen verstand van hebt; ga dan ALSJEBLIEFT even na of het allemaal wel klopt wat er staat.

En sowieso, controleer op taal- en stijlfouten. Het is wel JOUW naam op wiens conto het stuk komt.

“Jouw naam”, mooie brug naar tips voor de gastbloggers

Voor de bloggers zelf heb ik eigenlijk 1 tip die boven alles uitstijgt; je bent je naam op aan het bouwen. Doe dat zorgvuldig.

Vraag jezelf bijvoorbeeld bij ieder stuk dat je gaat schrijven af: “zou ik hier over 5 of 10 jaar nog achter kunnen staan?”, de kans is namelijk groot dat je stuk over 5 of 10 jaar nog steeds online staat, en mensen het dus zouden kunnen vinden als ze je googlen.

Ben kieskeurig naar het blog toe waar jij je stukken wil gaan publiceren (wat mij betreft mag aan ieder zorgvuldig geschreven stuk gerust een ‘google authorship‘ gekoppeld worden bijvoorbeeld, ook al ga je niet frequent schrijven voor het blog waarop je stuk gepubliceerd wordt), er zijn zát blogs die op goede stukken zitten te wachten, dus als je echt waardevolle content kunt leveren, neem niet zomaar overal genoegen mee.

Hou er rekening mee dat mensen je zien als ‘onderdeel’ van het platform waar je blogt, en je je daar dus wel mee moet kunnen (en willen) identificeren.

Concluderend…

Gastbloggen is en blijft een ideale manier voor blogs en bloggers om samen te werken. Vooral doen dus (en even om de comments voor te zijn: nee, ik zoek geen gastbloggers, dit is mijn persoonlijke domein waar ik op blog als ik er zin in heb, meer niet), maar vooral ook kritisch blijven.

Voetnootje; ja, ik had wellicht wat voorbeelden van ‘slechte’ stukken kunnen toevoegen, maar ik schrijf dit stuk niet om blogs of bloggers zwart te maken, dus vandaar mijn keuze om dat niet te doen.

Andere blogs die ik schreef