Ik zie regelmatig mensen klagen dat het profiel van hun band of bedrijf ‘zonder waarschuwing’ door facebook is verwijderd (vaak incl. verwensingen over hoe belachelijk dat wel niet is).
Het is echter niet belachelijk dat je profiel verwijderd is, het is belachelijk dat JIJ niet de moeite hebt genomen om even uit te zoeken wat wel en niet mag van Facebook(RTFM) als het om profielen (pagina’s dus) voor bedrijven of organisaties gaat.
Je krijgt van facebook de ruimte om (extra) reclame voor je bedrijf of organisatie te maken, houd je dan ook gewoon aan hun regels. Vergelijk het met op reis of bij iemand op visite gaan, dan doe je dat toch ook?
Oh, dus je hebt al 1200 vriendjes en omzetten vind je maar vervelend?
Ja euh, dan niet he. Moet je alleen niet gaan lopen klagen als je profiel toch verwijderd wordt en je ineens ‘niks’ meer hebt. Je kunt echter ook gewoon je profiel omzetten naar een pagina (informatie is in het Engels).
Ik weet niet of-en-hoe het verder werkt (zelf niet nodig gehad) overigens. Ik zou je wel aanraden het te doen indien nodig.
Een “Like” zegt meer dan een “Friend”
Een veelgebruikt excuus voor het voeren van een profiel in plaats van een pagina: “Het is veel eenvoudiger om vrienden toe te voegen aan mijn profiel dan likes te krijgen voor mijn pagina”. Dat is echter niet helemaal waar, je kunt namelijk je vrienden altijd uitnodigen om óók je pagina te liken.
Het verschil is natuurlijk dat de mensen die je uitnodigt ook al je facebookfriend moeten zijn voor je ze uit kunt nodigen. Ik vind echter dat (voor een bedrijf/organisatie) de waarde van een ‘like’ op je pagina een stuk hoger ligt dan de waarde van een ‘friend’ op je profiel.
Grote voordeel; met pagina’s kun je ook andere dingen!
Wellicht was het je al opgevallen op de screenshot hierboven; op onze zakelijke facebookpagina hebben we een ‘eigen’ tabblad met informatie, compleet met plaatjes en inschrijfformulier voor onze nieuwsbrief (die ik echt véél te weinig maak/verstuur). Die heb ik gemaakt nadat ik dit blogje van Studio Plankton gelezen had.
Binnenkort ga ik er overigens weer mee aan de slag, het kan allemaal nog wel ietsje beter. Meer tips kun je overigens bijvoorbeeld bij Erno Hannink vinden, of gewoon via Google.
Voor bands zijn er ook mogelijkheden met music players en tourdata, zie bijv. eens dit stuk op Allfacebook.com.
Aan de slag dus!