Onderzoekje; wat vinden mensen van bedrijven op facebook?


Ik kwam net een leuke infographic tegen die ik toch even wilde delen; Lab42 heeft een onderzoek onder 1000 Facebookgebruikers gedaan, en ze gevraagd wat ze nu vinden van al die bedrijven op Facebook.

Die infographic vind je hiernaast, je kunt het beste even ‘rechtsklikken’ en de afbeelding op een nieuwe pagina openen om hem op volledige grootte te bekijken (of gewoon op deze link klikken).

Communiceer met je Likers (gaaf woord, likers!)

Uit de infographic haal je duidelijk dat mensen zich graag aan bedrijven/merken verbinden op facebook, zéker als interactie mogelijk is (35% feel brands listen to them more!). Mensen zijn zelfs bereid je merk te liken puur omdat een vriend dat ook al deed.

De helft van de mensen zegt zelfs dat ze meer waarde hechten aan de facebookpagina van een bedrijf, dan aan de website!

Kortom; als je een pagina hebt, monitor ‘m dan, en communiceer met je bezoekers.

Niet alleen Nederlanders zijn gek op korting 🙂

Zowel bij de motivatie om een pagina te lijken als de interactietoppers staan kortingen (discounts & coupons) bovenaan.

Dat heeft Facebook zelf ook al gemerkt, en jij wellicht de afgelopen week ook al, na de shitstorm aan ‘facebook offers’ (lees het artikel op Emerce) die op ons allemaal neergedaald is.

Ik ben niet zo gek op kortingen.

Hoewel wij ook wel kortingsacties doen, geloof ik niet in een langetermijnstrategie die op kortingen gebaseerd is. Kortingen stimuleren impulsaankopen en zijn een leuke beloning voor je terugkerende klanten, maar je onderscheidt er jezelf niet mee.

Gelukkig zijn veel mensen ook gewoon geïnteresseerd in je nieuwe producten, of willen ze je gewoon laten weten dat ze tevreden over je diensten/producten zijn.

Het lijkt me dus gezond om op de facebookpagina van je bedrijf gevarieerd om te springen met wat je post; een keer een korting, een keer iets weggeven (altijd leuk), een keer een nieuwtje.

Oversharen is nooit leuk.

Typische en logische conclusie bij het stukje “waarom unliken mensen je bedrijfspagina?” is de nummer 1 positie voor ‘oversharen’. Ik moet bekennen; persoonlijk heb ik ‘wel eens’ de neiging om veel te posten, maar met onze bedrijfpagina spring ik heel wat voorzichtiger om.

Waar ik me vaak aan stoor zijn (succesvolle?) like & share acties, waarbij in 1 dag je hele timeline vol staat met berichten van 1 bepaald bedrijf of merk. Dat resulteert (bij mij) vaak in een unlike, of ‘hide all from’ (wat ook kan, zelfde effect alleen verliest de pagina geen likert).

Net als in het echt.

Ik ben van mening dat klanten HOUDEN (zorgen dat ze terugkeren) nóg belangrijker is dan nieuwe klanten vinden. Bij ons lukt dat aardig, we zitten op een terugkerend percentage van rond de 70%, wat resulteert in een jaarlijkse groei sinds onze oprichting in 2003.

Behandel de mensen die je facebookpagina liken op dezelfde manier: hou de likers die je hebt door er zorgvuldig en respectvol mee om te springen, en werk rustig aan ‘meer’.

Oh, en mocht je van dichtbij willen zien hoe ik met onze bedrijfspagina omga, dan moet je ons effe liken natuurlijk 🙂

Andere blogs die ik schreef