Organiseer je werk, organiseer je leven.

Dit stuk verscheen origineel in 2009 op mijn blog BrandMerchandise.nl

Ben jij ook zo iemand wiens bureau helemaal vol ligt, maar die wél weet waar hij alles terug kan vinden?
Zo iemand die vrijwel iedere dag wel een idee heeft, waar hij dan ook meteen vol overgave aan begint?
Zo iemand die altijd bereid is anderen te helpen, en daar ook altijd tijd voor heeft?

Ja? Lees dan verder. Dit blogstuk gaat over jou. En mij. Ik ben namelijk OOK zo iemand.

gtdcover

Als je namelijk écht bent zoals ik, wéét je helemaal niet alles te liggen op je rommelige bureau. En blijven van al je mooie ideeën er misschien 2 op de 10 over waarbij je verder komt dan dat begin. En help je inderdaad anderen, maar raak je daardoor wel de draad kwijt bij je eigen werk.

Laatst vertelde iemand me, nadat ik in het kader van de Zibb business challenge een presentatie over een kleine 12 van onze lopende projecten gegeven had, dat ze het idee had dat ik misschien wel wat meer focus kon gebruiken. Ik kon me daar wel in vinden, en heb mijn vrienden om hulp gevraagd. Roy gaf me de tip om Getting Things Done te lezen. Roy geeft me wel vaker tips over boeken, of weblogs (net als David en Joost overigens), en aangezien hun tips me vaak op het juiste spoor zetten ben ik 2 dagen later dan ook begonnen in dat boek.

David Allen (de schrijver dus) legt eenvoudig uit hoe je, als je volgens een (gemakkelijk te onthouden) systeem gaat werken, je hele leven kunt organiseren. Hij begint zijn boek met het feit dat iedere “dit moet ik nog doen” gedachte een stukje van je ‘werkgeheugen’ in beslag neemt, en daarmee je creativiteit belemmert. Daarnaast is het natuurlijk een verspilling van je tijd om iedere dag te denken: “oh shit, ik moet écht een keer de bladblazer uit de kast halen“, of naar de stapel papieren op je bureau te kijken en te besluiten om die vandaag maar wéér een keer niet uit te zoeken.

Dan heb ik het nog niet eens over die 8 ideeën, waar je wel aan begint, maar nooit afmaakt. Wat nou als je de tijd van die 8 ideeí«n óók in de twee gestopt had die je wél af gaat werken? Misschien had je dan in dezelfde tijd wel 4 van dit soort projecten af kunnen ronden…

Goed, ik ga niet het hele boek overschrijven natuurlijk, maar wil wel even kort beschrijven hoe het zo ongeveer in z’n werk gaat. Allen zegt zo ongeveer: “verzamel ALLES wat er in je hoofd zit, categoriseer het, en besluit wat je er mee gaat doen”.

gtd_schema

Hierboven zie je schematisch weergegeven hoe het in z’n werk gaat; ik denk dat het meeste zichzelf wel wijst.

Goed, als ik er nu nog steeds van uit ga dat je net als ik bent, dan denk je nu waarschijnlijk: “Wat een gelul. Leuk dat het voor jou werkt, maar voor mij is het niks. Echt niet!

Prima, zelf weten natuurlijk, maar bedenk jezelf dit: zelfs als je maar een verbetering van 10% aan kunt brengen in je huidige werkwijze, zul je dan niet al tevreden zijn met het resultaat? Probeer het. Wat heb je te verliezen?

Om af te sluiten wil ik jullie graag mijn bureau laten zien. Van links naar rechts; de “benodigdheden” voor organisatie volgens het boek, de “verzamelingsfase”, en het resultaat.

Andere blogs die ik schreef