SEO, het is maar een trucje.

Ik heb nogal wat vrienden/kennissen die zich met SEO bezig houden. Ik heb degenen die niet (100%) freelance werken maar weggelaten, want anders had ik van deze zin ook ieder woord wel ergens naartoe kunnen linken 😉

Hoewel hun onderlinge specialisaties flink uit elkaar lopen (de één schrijft teksten, de ander focust op techniek, enzovoorts) hebben ze allemaal 2 dingen gemeen:

  1. Ze willen betere websites op teh int0rnetz, en verzorgen dat dan ook voor hun klanten
  2. Ze ergeren zich (soms ENORM) aan de ‘misverstanden’ rondom de term SEO

Misverstanden? Wat is SEO dan?

SEO (Search Engine Optimization) wordt door WikiPedia als volgt gedefinieerd:

Zoekmachineoptimalisatie (Engels: search engine optimization of SEO[1]) is een onderdeel van zoekmachinemarketing en kan worden gedefinieerd als het geheel aan activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine, op de voor die webpagina relevante trefwoorden, trefwoordcombinatie(s) casu quo zoekterm(en). Aangezien een vermelding in die organische resultaten gratis is, vormen deze zoekresultaten een interessant alternatief voor zoekmachineadverteren.

Het belangrijkste stuk van deze definitie is “activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine“. Ze zorgen dat je website hoog scoort in Google, dus, om het eenvoudig te zeggen.

Hoog scoren in Google anno 2003

Nu was dat in 2003 nog relatief eenvoudig, hoog scoren in Google. Je registreerde een domeinnaam met daarin het belangrijkste zoekwoord waar je op wilde scoren (zoals ik zelf o.a. ook http://spandoeklatenmaken.nl heb, en nog wat anderen), zorgde dat er in de tekst (en code) van die website ‘genoeg’ keywords stonden (eventueel met verborgen tekst), je kocht een paar linkjes van een website met een hoge pagerank (die de SEO-bedrijven van toen gewoon in eigen beheer hadden, en wellicht nog hebben), en BAM! je website scoorde goed.

SEO was in 2003 niet (veel) meer dan een trucje.

Je dacht toch niet dat ze bij Google van lotje getikt zijn, wel?

Nu zijn ze bij Google ook niet gek (D’oh). Google wil dat hun resultaten precies aansluiten bij wat JIJ zoekt, zodat je de zoekmachine continu blijft gebruiken. Van de trucjes die je in 2003 nog in de top vijf brachten is ondertussen dan ook niet veel meer over. Sterker nog, de meeste van die trucjes zorgen ervoor dat je site juist MINDER goed gaat scoren.

Google wil dus graag “goede websites” vertonen in haar zoekresultaten, en daar hebben ze ook een hele bult richtlijnen voor geschreven. Hou je je niet aan die richtlijnen, dan loop je kans dat je website ’teruggezet’ of zelfs verwijderd wordt uit de Google zoekresultaten.

Een klein stukje uit de richtlijnen van Google (naar mijn mening, het belangrijkste stukje):

Kwaliteitsrichtlijnen: algemene aanbevelingen

  • Maak een website vooral voor uw gebruikers, niet voor zoekmachines.
  • Misleid uw gebruikers niet.
  • Probeer niet via allerlei trucjes uw positie in de zoekresultaten op te schroeven. Een goede vuistregel is dat u zonder schuldgevoel zou moeten kunnen uitleggen wat u heeft gedaan ten aanzien van concurrerende websites, ook aan een Google-medewerker. Andere nuttige vragen waarover u kunt nadenken zijn: ‘Hebben de bezoekers van mijn site hier wat aan?’ en ‘Zou ik dit ook doen als er geen zoekmachines bestonden?’
  • Denk aan wat uw website uniek, waardevol of boeiend maakt voor gebruikers. Zorg ervoor dat uw website opvalt tussen andere websites in uw branche.

Heb je al een idee waar dit naartoe gaat?

SEO in 2012 betekent: goede websites (laten) bouwen.

Nog even terug naar de definitie van SEO, en het stukje wat ik er eerder ook al uithaalde: “activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine”.

Daar is dus niks aan veranderd, dat is nog steeds wat SEO’s doen. Het zijn alleen niet meer de trucjes uit 2003, het is zorgen dat websites voldoen aan de verwachtingen van de bezoekers.

Ze zorgen dat je site (technisch) goed werkt, dat het voor je bezoeker duidelijk is waar ie op kan klikken om daar te komen waar ie moet zijn, en dat ie snapt waar je website over gaat.

Voetnoot: ja, in veel gevallen is er nog véél meer nodig.

Zoals Joost terecht al opmerkt in de comments; voor grote sites komt er nog heel wat meer bij kijken. Nummer 1 ranken op ‘competitieve termen’ doe je niet door alleen een leuke site de lucht in de schieten. Desalniettemin, als je al eens begint met je bezoeker centraal te stellen kom je een heel eind.

Andere blogs die ik schreef