Over sponsorverzoeken…

In 2006 blogde ik al eens ‘dagelijks ontvangen we 1 tot 3 sponsorverzoeken’, en 7 jaar later is dat nog steeds zo. De verzoeken variëren van (vele) benefieten voor enge ziektes, via motorcrossers, fancyfairs op basisscholen tot zelfs artiesten die merchandise willen om te verkopen.

Bij ongeveer 90% van de verzoeken gaat het om een volledige sponsoring in ruil voor naam/logo op website/posters/artikelen.

Je zult begrijpen; we kunnen simpelweg niet aan alles meewerken…

Zelfs als we ‘alleen’ mee zouden werken aan de enorme mooie initiatieven die er in Nederland en België zijn om fondsen te werven voor de bestrijding van ziektes zou dat binnen enkele maanden ons faillissement betekenen.

Het voelt vaak wel rot als ik weer een mail lees met een persoonlijk verhaal en het ontstaan van zo’n initiatief, maar we kunnen écht niet anders.

Ons bedrijf is niets meer dan de persoonlijke inkomstenbron van mijn vrouw en mezelf (en natuurlijk onze medewerkers), en alles wat we sponsoren komt uit onze eigen portemonnee. Of het nu aftrekbaar is of niet, het moet wel betaald worden.

Natuurlijk geven we wel.

Buiten de korting die we goede doelen bieden op hun producties (wat in principe ook een gift is) werken we voor een aantal organisaties voor wie we regelmatig wat meer doen; als één van onze vaste klanten een keer een benefiet organiseert werken we daar graag aan mee.

Bij de goede doelen voor wie we mogen werken kijken we eigenlijk naar iedere order en kijken we ‘wat we kunnen doen’, en geven we wat extra korting, of sponsoren we af en toe iets volledig.

Daarnaast doneren we ook privé aan goede doelen en vrienden/kennissen die zich inzetten voor goede doelen.

P.S. Vorig jaar schreef ik al eens een stuk op Marketingfacts over geven aan goede doelen, en of je dat zichtbaar moet doen. Persoonlijk houd ik er niet van om mijn geefgedrag te etaleren.

Hoe je dan wel je artikelen gesponsord krijgt?

In onze mails naar de aanvragers geven we vaak tips over hoe ze dan wel te werk kunnen gaan om sponsors te vinden;

  • Organiseer je iets lokaal? Zoek lokale sponsoren.
    Heb je bijvoorbeeld shirts nodig voor een benefiet in je dorp/stad? Vraag eerst een offerte aan met op de voorkant jouw uiting, en de achterkant in 1 kleur bedrukt (kun je verdelen in 9 of 12 logos van sponsoren). Bezoek lokale ondernemers en bied ze 1 van de 9 (of 12) plekken aan voor 1/9 of 1/12 van het totaalbedrag dat je nodig hebt.
  • Ben je bezig met iets groters? Start een crowdfunding campagne.
    Crowdfunding is, zoals de naam al zegt, een manier om het publiek bij te laten dragen aan jouw project. Je maakt een project aan, stelt het benodigde bedrag vast en zoekt vervolgens mensen die mee willen doen.

    Er zijn legio platforms die je hiervoor kunt gebruiken, zie dit overzicht op soorten en types.

Heb jij een ander/beter idee? Ik hoor het graag!

Ik zou graag de perfecte oplossing vinden om de mensen die op zoek zijn naar sponsoring te helpen; bovenstaande tips zijn een stap in de goeie richting, maar als jij een betere oplossing hebt; laat het me weten! Dat kan in de comments hieronder of via mail.

Andere blogs die ik schreef