Als je doet wat je deed…

Dan krijg je wat je kreeg.

Natuurlijk een dooddoener tot en met, maar weet je wat het is met dooddoeners en cliché’s? Ze zijn meestal wel ergens op gebaseerd.

Verandering vereist een andere aanpak.

In de meeste bedrijven verloopt de eerste groei organisch; je wordt beter in wat je doet, meer mensen horen ervan, je krijgt meer klanten, je neemt wat mensen aan en alles gaat eigenlijk wel lekker.

Zo ging het ook in mijn bedrijf, tot ik op een dag wakker werd en dacht “ik ben gewoon aan het werk!”. Ik deed iedere dag wat ik de dag er voor ook deed; offertes behandelen, orders begeleiden, klanten werven, de reguliere werkzaamheden binnen onze onderneming. Af en toe wat tijd maken om reclame te maken, onze website(s) te verbeteren of een blog te schrijven. Vaak in de avonduren want ja, overdag “tijd maken”, daar was ik niet zo goed in.

Ik ging bij mezelf na of mijn toekomst er zo uit zou moeten zien en daar hoefde ik eigenlijk niet heel lang over na te denken. Er zou toch wel wat meer in moeten zitten dan “gewoon werken”.

Ik ben op zoek gegaan naar tools & input om een plan te maken om dat te veranderen, want verandering, dat komt alleen als je zaken ook echt anders aan gaat pakken.

Mij is het gelukt, en ik kan jou ook helpen om het te doen.

Groeien, hoe doe je dat?

Als je je handen vrij wil hebben om je bezig te houden met ondernemen (ja, vage term, kom ik later op terug) is het essentieel dat er voldoende andere handen binnen je bedrijf zijn die het werk op zich kunnen (en willen) nemen.

Heb je nog niet voldoende andere handen beschikbaar, dan zul je gefaseerd naar je ‘vrijheid’ toe moeten werken. Zolang jouw inzet nodig is om voldoende marge te realiseren is het niet anders*.

Groei is in de meeste gevallen zowel mogelijk in kwantiteit (meer klanten) als in kwaliteit (klanten die meer van je diensten / producten nodig hebben, of in een hoger segment vallen).

Je doet er goed aan te inventariseren welke keuze je op de lange termijn het meest brengt, en daar je focus op te leggen. Ik kan je helpen om de voor- en nadelen van beide richtingen op een rijtje te zetten en een keuze te maken.

Wij zijn zelf in hoofdzaak op kwaliteit gaan werken, met als gevolg een verdubbeling van het gemiddeld orderbedrag in 3,5 jaar tijd, wat voor ons betekent ‘evenveel werk, dubbele omzet’. Mooi bijkomend gevolg was dat de klanttevredenheid ook nog gestegen is, aangezien we meer tijd aan die klanten en hun order kunnen besteden.

Bij een andere tak van ons bedrijf (festivalbandjes) hebben we ingezet op kwantiteit en automatisering; we bevinden ons daar in het middensegment en hebben ook geen grotere ambities. Ook bij de festivalbandjes hebben we bijna een verdubbeling in omzet gerealiseerd (dus door meer orders) en de arbeidskosten met een enorme factor terug weten te brengen door het proces voor 95% te automatiseren.

* je kunt natuurlijk ook andere oplossingen onderzoeken, zoals een investeerder vinden etc.

Ondernemen vs ‘het werk’ doen.

Jij weet zelf het beste wat je het leukst vindt om te doen binnen jouw bedrijf, en hopelijk ook wel of je er ook goed in bent.

Volgens mij ben je bezig met ‘ondernemen’ als je focus juist daar kan liggen, op je sweet spot. Voor de één is dat marketing, voor de ander productontwikkeling, en bij weer iemand anders kan dat juist bij productiebegeleiding liggen.

‘Het werk’ is dan de rest, waarvoor het prettig/noodzakelijk is dat je er de juiste ondersteuning voor kunt vinden, intern en/of extern. Heb je intern mensen met een belangrijke rol, maak ze dan ook belangrijk binnen je organisatie.

Onderschat het belang van externe begeleiding niet.

Nog maar een dooddoenertje: The bottleneck is always at the top of the bottle.

Als leider van jouw bedrijf ben jij degene die bedenkt, stuurt en bepaalt, en is de oorzaak van problemen binnen je organisatie vaak ook bij jou (of iemand anders in top level management) te achterhalen.

Als je geluk hebt vertellen je mensen je wat ze van je keuzes vinden, maar de kans is ook dan zeer aanwezig dat ze dat met enige beperking doen. Per slot van rekening maak jij hun salaris over en kun je ook nog eens bepalen of je een contract al dan niet gaat verlengen.

Ik ben er van overtuigd dat het enorm belangrijk is om voldoende mensen om je heen te verzamelen die je hun eerlijke en ongezouten mening durven geven, en je ook andere standpunten durven te laten zien.

Natuurlijk moeten dat wel mensen zijn waar je ook voldoende vertrouwen in hebt om naar ze te luisteren.

Misschien ben ik zo iemand. Mail me gerust op richard@theuws.com om een vrijblijvend kennismakingsgesprek te plannen, dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen.

Lees meer over wat ik voor je kan doen of bekijk welke ‘sweet spots’ ik voor mezelf heb geïdentificeerd.