Employer Branding & Purpose

Deze twee voeg ik even samen; hoewel er over beide onderwerpen genoeg te vertellen is om meerdere pagina’s te vullen denk ik namelijk dat ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Of zouden moeten zijn.

Nieuwe woorden voor oude praktijken

Eerst even afrekenen met de termen ‘employer branding’ en ‘purpose’. Het zijn namelijk zaken die altijd belangrijk zijn geweest voor bedrijven, alleen noemden we ze toen anders. Wij hebben “missie, visie en kernwaarden” als definitie gebruikt, maar hoe je het noemt maakt niet zoveel uit lijkt me.

(Anton) Philips bouwde huizen voor zijn werknemers, richtte diverse sportverenigingen op (meer dan alleen PSV), Philips scholen en nog veel meer.

Bijzonder was het Philips-van der Willigenfonds dat kinderen van Philips-medewerkers in staat stelde om een universitaire studie te volgen, zonder dat er de verplichting tegenover stond om bij het bedrijf te komen werken, hoewel een baan bij Philips bijna zekerheid voor het leven bood. (bron)

Ik betwijfel of zij destijds al een gedefinieerde missie en visie voor Employer Branding & Purpose hadden…

Het helpt echter wel, en zorgt voor duidelijkheid.

Vragen om jezelf te stellen om je missie, visie en kernwaarden vast te stellen:

  • Wat is het maatschappelijk nut van jouw onderneming?
  • Welk doel streef je na?
  • Waarom bestaat jouw bedrijf?
  • Waarom bestaat jouw bedrijf over 5 jaar nog steeds?

Bij Merchandise.nl hebben we dat als volgt gedaan (en dat staat op het whiteboard in het centrale kantoor, al jaren):

Missie: Met plezier werken.

Visie: Als we prettig samenwerken en ‘voldoende’ verdienen is het leven mooi. Daarom focussen op de meerwaarde die we hebben:

Voor elkaar

– Voor onze klanten

– Voor onze leveranciers

Kernwaarden: betrouwbaar, open en eerlijk, vakkundig, advies altijd in voordeel van de klant, aardig en geduldig, kwaliteit.

Natuurlijk hebben we ook een commerciële visie en missie, echter zien we dat meer als onze marketingstrategie en staat die ook altijd ter discussie.

Purpose (missie, visie & kernwaarden) helpen bij je positionering naar je klanten

Het kan zijn dat je na het lezen van bovenstaande missie & visie dacht “wat een hippies, daar hoef ik niet mee samen te werken!”. Dat is heel erg prima, want waarschijnlijk ben je dan toch niet de juiste klant voor ons bedrijf.

Wij geloven in eerlijke en open samenwerkingen die nut moeten hebben voor alle deelnemende partijen. Doordat we dat duidelijk uitdragen lukt dat ook vaker, en vele van onze klanten (meer dan 70%) blijft terugkomen na hun eerste order.

Het is voor ons belangrijk dat klanten voor ons kiezen omdat ze met ons willen werken, niet omdat ze met ons moeten werken.

En naar je mensen (en vacatures)

Uiteindelijk werkt niemand (of nou ja, vrijwel niemand) puur voor het geld. Vele onderzoeken wijzen uit dat andere zaken (zoals waardering, een gevoel van zelfstandigheid etc) een veel groter verschil maken.

Als het jou lukt om je mensen zich écht op hun plek te laten voelen is het gevolg:

  • Dat ze langer bij je blijven werken
  • Dat ze een meer positieve uitstraling naar je klanten hebben
  • Dat ze elkaar meer helpen om resultaat te boeken
  • Dat het makkelijker wordt om nieuwe mensen te vinden
Afbeelding gegenereerd met ChatGPT