The Age Of The Guru

Social Media in 2012 draait maar om 1 ding; hoe word ik zo snel mogelijk een guru.

We (ja, WE), herschrijven massaal stukken van 3, 5 of zelfs 30 jaar geleden om maar over te komen alsof we overal verstand van hebben, we tweeten massaal de meest obscure links naar business blogs met een stapel hashtags erbij, en we kopieren zelfs 1 op 1 stukken om ze op ons gratis gehoste WordPress.com blogje te posten. Als de originele schrijver geluk heeft krijgt ie een bronvermelding…

Waarom? Omdat het werkt.

Het gaat er in 2012 niet meer om wat je kunt, of wat je weet, maar wat je weet te vinden.

Er zijn bijna meer businesscoaches dan er businesses zijn.

Veel guru’s noemen zichzelf consultant of businesscoach. Daar heb ik op zich geen enkel probleem mee hoor, hoewel ik er van uit ga dat je dat op bewezen resultaten baseert.

Nu moet ik wel even eerlijk zijn; er zijn ondertussen meer dan 800.000 bedrijven in Nederland, waarvan een groot deel eenmanszaak, en ik begrijp dat die regelmatig hulp kunnen gebruiken. Wij ook hoor, daar niet van, je kunt nu eenmaal niet alles weten.

Toch; ik zie het een beetje als docenten marketing, of andere übercommerciële vakken… Als die een beetje goed waren in het vak waar ze les in geven, zouden ze het dan niet gewoon uitvoeren?

Iets met gekheid op een stokje, en relativeren.

Ik ben er niet de persoon naar om iedereen over dezelfde kam te scheren. Ik wéét dat er hele goeie coaches, consultants, en zélfs docenten marketing zijn. Ik laat het ook niet na om dat nog even te benadrukken, hoewel het natuurlijk een goeie guru-blogtechniek is om JUIST hele harde ‘over één kam’ statements te maken, want dat wekt discussie op.

Waar het mij om gaat is dat we met z’n allen iets meer moeite doen, dat we (ook, of eigenlijk met name) zélf onze stukken schrijven, of toch minstens opnieuw interpreteren en er dingen aan toevoegen.

De guru-mand heeft maar een dunne bodem.

Andere blogs die ik schreef