Win je geen geld, dan win je wel verstand.

Mijn vader is ook altijd ondernemer geweest (hij had een aannemingsbedrijf in grond-, weg- en waterbouw), en van hem heb ik een aantal van de belangrijkste lessen geleerd die ons dagelijks helpen bij het runnen van ons bedrijf, en eigenlijk wel in het algemeen.

De belangrijkste is denk ik wel die uit de titel van deze post:

Win je geen geld, dan win je wel verstand.

De eerste keer…

Vanaf het moment dat ik een schop (of spade) vast kon houden heb ik meegeholpen in ons bedrijf (ja, vroeger mocht dat nog). Na school nog even de overall aan en mee naar het project waar we op dat moment aan het werken waren, vaak bij ons in het dorp. Kleine klusjes, zoals opruimen of zorgen dat de bermen van een net aangelegde weg mooi afgewerkt waren. Natuurlijk kreeg ik daar ook een vergoeding voor (iets van een gulden per uur, een bak geld in die tijd).

Toen ik een jaar of 11 was en vakantie had, nam mijn vader me mee naar zo’n project, en vroeg hij me: “Richard, de bermen van deze weg moeten netjes opgeruimd en er moet een laag zwarte grond overheen. Wat wil je daarmee verdienen?”

Ik nam de tijd om het project te beoordelen, en na zeker 2 minuten zei ik: “25 gulden!

Mijn vader ging direct akkoord, en ik ging aan de slag. Ik heb er ongeveer 100 uur over gedaan om die bermen netjes te krijgen…

Een jaar later nam ik nog steeds projecten aan van mijn vader, maar werkte ik samen met 2 klasgenootjes, die ik een gulden per uur betaalde, en zelf verdiende ik er nog wat meer aan.

Het wordt pas écht iets waard als je er iets mee doet.

Ik moet even eerlijk zeggen, ik win niet altijd verstand als iets geld kost.

Ik rijd bijvoorbeeld ‘wel eens’ harder dan mag. Ik krijg ook ‘wel eens’ een naar briefje daarvoor toegestuurd, met één of ander bedrag dat overgemaakt moet worden.

Tot op heden heb ik daar helaas nog niets van geleerd, hoewel ik dinsdag maar weer eens besloten heb beste vrienden te worden met de MarcoBakkerknop in mijn auto… Benieuwd hoe lang het duurt.

Er gaan ALTIJD dingen fout.

Dat is eigenlijk het belangrijkste. Accepteer dat er altijd dingen fout kunnen gaan (en dat ze geld kunnen kosten). Waar mogelijk, signaleer hoe je kunt voorkomen dat die fouten opnieuw gemaakt worden, en euh, voorkom het dan.

Stilstaan bij verlies kost je eigenlijk simpelweg dubbel geld; alle tijd die je verspilt aan ‘uit het veld geslagen zijn’ is tijd waarin je niks verdient. Gas erop dus.

Een paar voorbeelden.

Zo werken wij hier voor nieuwe collega’s bijvoorbeeld altijd met een proefcontract van 3 maanden. We hebben namelijk geleerd dat het onmogelijk is om in 1 maand proeftijd te beoordelen hoe goed iemand daadwerkelijk is, daar hebben we (in sommige gevallen) nét iets meer tijd voor nodig.

Waar ik binnen ons bedrijf bijzonder trots op ben is ons ordersysteem (hier rechts afgebeeld), dat mede bedacht is door Alex (onze bedrijfsleider). Iedere order doorloopt namelijk diverse stadia van bestelling tot levering, die vaak ook nog eens verschillen.

Vroeger hielden we dit bij in 1 excelsheet (dat de hele dag openstond), maar naarmate ons bedrijf groeide werd het steeds moeilijker dit bij te houden en maakten we steeds vaker fouten.

Door dit systeem kunnen we altijd direct zien in welk stadium een order zich bevindt, en dat is wel nodig als er gemiddeld meer dan 100 orders tegelijk lopen.

Overigens houdt het verbeteren van processen nooit op, we schaven hier iedere week wel iets bij.

Wat heb JIJ verbeterd na je hoofd gestoten te hebben?

Ik zal in de toekomst nog regelmatig naar deze post verwijzen schat ik zo, maar ik ben natuurlijk ook nieuwsgierig naar JOUW ervaringen. Per slot van rekening kunnen we allemaal van elkaar leren. Deel ze dus in de comments!

Andere blogs die ik schreef