You never get a second chance to make a first impression.

De rest van het stuk is voor sommige mensen al overbodig…

Debat op 2: Sinterklaas en armoede

Vrijdag jl, toen mijn vrouw en ik op de opening van het kantoor van een vriend waren, ontving ik een e-mail van de redactie van Debat op 2. Ze hadden op internet gelezen dat wij met Sinterklaas rond de 100 euro per kind uitgaven, en wilden graag even polsen of ik bereid was om zaterdag in de studio deel te nemen aan een debat met (o.a.) mensen die een stuk minder te besteden hebben.

Dat wil ik wel, want als ik niet dacht dat ik een boodschap te verkondigen had zou ik ook niet bloggen, toch? (als je het niet gezien hebt, uitzending staat onderaan deze post)

Boodschap? Welke boodschap?

Als je mijn blog regelmatig leest (of mij/ons persoonlijk kent), dan weet je hoe mijn prioriteiten liggen: geniet van het leven en laat je leven niet regeren door geld.

Ik besef me terdege dat ik op dit moment makkelijk lullen heb met een onderneming die nog steeds leuk draait, maar toch, op het moment dat geld (of geen geld) je leven gaat beheersen wordt het allemaal een stuk lastiger.

Het is natuurlijk voor veel mensen wel zo…

Waar ik even aan voorbij ging, is dat mijn boodschap totaal niet interessant is voor mensen bij wie juist de armoede hun leven regeert. Dan télt inderdaad alleen het makkelijk lullen van de rijke ondernemer die ‘in grote luxe leeft’ en zijn kinderen kado’s geeft die deze mensen ook hadden willen geven.

Het helpt natuurlijk ook niet echt dat ik hardop zeg niet in tranen te schieten bij het zien van een gezin die maar 1200 euro per maand te besteden hebben, en op de vraag of wij niet wat minder uit moeten geven omdát er zoveel van die gezinnen zijn antwoord: “je gaat toch ook niet minder eten omdat andere mensen honger hebben?”.

Dat wil overigens niet zeggen dat ik mensen die het slecht hebben geen beter leven gun, maar het was wel een eerlijk antwoord op de gestelde vragen, en wat mij betreft is eerlijkheid een groot goed dat bij meer mensen hoog in het vaandel zou moeten staan.

Een harteloos monster dus?

Uit enkele reacties die ik via twitter en facebook voorbij zag komen (“waardeloze vader”, “wifebeater”, “gevaar voor de samenleving”, “richt schade aan in de maatschappij” tot aan “banden lek steken” en “we moeten er vanaf”) bleek ik flink wat kwaad bloed gezet te hebben.

Logisch overigens, want op het moment dat het kwaad maar 1 gezicht heeft, projecteren we op dat gezicht direct al het kwaad in de wereld. We vormen onze mening allemaal al heel snel over mensen en de rest van het verhaal is daarna direct minder relevant.

Een vriend van me omschreef het als volgt:

1 ding, het zet me wel aan het denken over het oordelen over anderen op basis van 40 minuten televisie 😉 Zelf ook eens wat meer op letten.

Heb nog gekeken of ik ergens iets van arrogantie of een verkeerde opmerking kon bespeuren in je verhaal, maar was echt niks mis mee.

En dat zeg ik dan als SP stemmer 😉

Natuurlijk; het is een vriend, iemand die me kent en beter weet hoe mijn leven in elkaar zit en hoe ik er in sta.

Overigens heb ik van veel mensen (bekenden en onbekenden) ook positieve reacties ontvangen, en daarbij kan ik dezelfde kanttekening plaatsen. Ook aan die kant werden er meer conclusies getrokken over mij en mijn leven dan nodig.

Begin bij jezelf, daar heb je het meeste invloed op.

Wat jullie (van mij) op TV gezien hebben is echt, is wat ik ben. Een boertje met een bedrijf, die probeert er het beste van te maken voor hemzelf, zijn gezin, zijn omgeving, én de rest van de wereld. Belangrijk aan dat verhaal is dat de volgorde ook precies zo is.

Mijn wereld begint bij mezelf, simpelweg omdat ik vind dat ik niet voor anderen kan zorgen als ik niet in eerste instantie voor mezelf zorg.

Op het moment dat je bij jezelf begint, en met je eigen krachten en vermogens gaat werken aan een leven waarmee je tevreden kunt zijn, kun je meer bereiken dan wanneer je verlangt dat anderen dat voor je doen.

Als voldoende mensen samen voldoende bereiken kunnen we met z’n allen zorgen dat de mensen die het minder hebben ook kunnen blijven rooien. Daar is onze samenleving op gebaseerd.

En zoals beloofd; hier de video van Debat op 2

[silverlight: http://embed.player.omroep.nl/sl/ugslplayer.xap, 640,360, episodeID=15027370#playlistEnabled=no#playMode=pause]

Natuurlijk ben ik benieuwd naar jullie meningen, dus laat me gerust horen hoe jij er nou over denkt!

Andere blogs die ik schreef