Social Media, ben nou eens SOCIAAL.

Ik ben die hele ‘zakelijke social media hype’ een beetje zat. Wat zeg ik; het hangt me DE KEEL UIT.

LinkedIn guru’s die in iedere groep “laten we ons allemaal samen verbinden, hoe groter je netwerk hoe beter!” topics beginnen, Twitter guru’s die mensen aanleren om zoveel mogelijk te vertellen over de ‘#interessante #gesprekken en #ontmoetingen’ die ze met ‘@pietje, @jantje en @klaasje’ gevoerd en gehad hebben, en corporate blogs waar eigenlijk alleen maar gepost wordt over opdrachten waar men mee bezig is of die zijn voltooid. MISSELIJK word ik er van.

Vergeten we nou voor het gemak allemaal even waarom we het SOCIAL media noemen? Everything for a quick buck?

Ooit in een winkel geweest?

Retorische vraag natuurlijk he, ik neem aan dat echt IEDEREEN wel eens in een winkel geweest is, of misschien zelfs gewerkt heeft. Wat vinden we van de verkoper die meteen op je af komt en je het gevoel geeft je iets op te willen dringen?

Stel je nu eens voor dat je over straat loopt, en die verkoper komt gewoon naar je toe en begint ongevraagd zijn diensten of producten aan te bieden. Hoe zou je dat vinden?

Als je nu zegt (of denkt): “ja, euh, eigenlijk niet zo gaaf”, en je herkent jezelf in de eerste alinea, misschien wordt het dan eens tijd om je gedrag op die digitale snelweg (ook een soort straat, toch?) aan te passen.

We hebben behoefte aan échte mensen!

Volgens mij hebben we juist in dit digitale tijdperk véél meer de behoefte aan ‘echte’ mensen die ‘echte’ dingen zeggen. Mensen met wie je een band op kunt bouwen zelfs zonder dat je ze ooit gezien hebt. Dit geldt ook voor bedrijven, en niet alleen ‘kleine’ bedrijven (lees bijvoorbeeld dit stuk over Social Branding op Frankwatching maar eens).

Doe mij een lol, en probeer de komende weken voor jezelf nou eens dit te doen:

  1. Gebruik Twitter alsof het een soort MSN of teksttelefoon is; laat weten wie je bent, stel vragen aan mensen, en geef antwoord op de vragen die mensen je stellen.
  2. Blog eens over iets waar je werkelijk iets over te vertellen hebt dat je bezoekers nog niet wisten, of waar ze behoefte aan hebben.
  3. Geef op LinkedIn een paar tips die NIKS met je eigen bedrijf of diensten te maken hebben.

En tenslotte; laat hier dan even weten hoe het bevallen is.

Andere blogs die ik schreef