10 platen die belangrijk voor me zijn

Ik doe niet echt aan social media spelletjes of -uitdagingen, en als ik dan al iets wil delen van muziek, dan vertel ik er eigenlijk wel graag iets bij. Daarom op deze manier, in één keer, 10 platen die belangrijk voor me zijn.

Bij iedere plaat staat een spotify-linkje, maar ik heb ook een playlist met alle 10 platen bij elkaar gemaakt, als je mee wil luisteren 🙂

Bad Religion – Against the Grain

“That’s where I’ll stay”.

Deze plaat (of eigenlijk, het gelijknamige nummer) definieert mijn leven.

Ik doe dingen vaak anders dan “hoe het hoort”. Vroeger was dat niet altijd even handig, de laatste 20 jaar heeft het me vooral veel gebracht.

“I maintain against the grain”

Butthole Surfers – Psychic… Powerless… Another Man’s Sac

Denk dat de Buttholes tot de belangrijkste bands uit mijn leven horen. Ik zal 13 of 14 jaar geweest zijn toen ik ze leerde kennen en ze zijn verder wel de soundtrack van mijn jeugd geweest

Zelden ben ik dan ook zo trots geweest als toen we de shirts voor hun Europese tour mochten maken, en ze twee keer heb kunnen zien.

Ween – God Ween Satan

In de Effenaar waren vroeger ‘Keereweerom’ avonden, volgens mij 1 woensdag per maand. Je kon platen huren bij Sjef, en soms speelden er ook bands.

Zo stonden Sjaak en ik voor een knaak intree zonder enige verwachting voor het podium. Er kwamen 2 gasten op, waarvan er één blauw geschminkt was. Ze hadden een DAT recorder met drumtracks bij.

Vanaf het eerste moment was het raak en dat is het eigenlijk nog steeds.

Creedence Clearwater Revival – 20 Greatest Hits

Valt verder niet heel veel aan toe te voegen. Op 6 van de 10 momenten dat je me om mijn favoriete band vraagt zal ik Creedence antwoorden.

Een album kiezen is verder gewoon totale onzin. Ik leerde ze kennen door een greatest hits album dus daar moeten jullie het ook maar mee doen.

Metallica – Kill ‘Em All

Nog zo’n band die mijn leven veranderde in de vroege jaren tachtig. Die sound. Dat felle. Dat dat KON.

Als ik mezelf ooit ‘fan’ van een band genoemd zou hebben was het van Metallica. Het hoogste punt dat ik op de middelbare school gehaald heb was met een werkstuk over deze band.

Peter Pan – Rocketfuel

Op Dynamo ’99 werkten wij met een groep mensen als (podium)security. Er was echter een podium meer dan wij vooraf wisten dus we kwamen mensen te kort.

Dus ja, dan draaien we wel ‘wat meer’ uren. De derde dag waren we allemaal kapot. Met een kater van hier tot Klazienaveen heb ik mezelf naar het klein(st)e podium gesleept om naar dat ‘nieuwe bandje uit Eindhoven’ te gaan kijken. 10 minuten later was ik klaarwakker en weer VOL energie.

Ik heb ze daarna nog wel een paar keer gezien.

The Exploited – Punk’s Not Dead

Bandje hoor. Ook wel de soundtrack van mijn jeugd maar tegelijk 100 keer zo belangrijk geworden nadat het ons OJC (Parsival Valkenswaard) lukte om ze te boeken.

Ze zijn twee jaar achter elkaar geweest, en de meeste mensen hebben vooral herinneringen aan de tweede keer; dat was een ‘echte ouwerwetse punkavond’.

De eerste was voor ons echter nog veel bijzonderder. Die mannen vonden het gezellig in ‘t Valkenswirdse en we hebben tot diep in de nacht met ze doorgefeest.

Een maat van me heeft de hele avond (en nacht) gefotografeerd maar kwam er ‘s morgens achter dat er geen rolletje in zijn camera zat, dus veel beeld is er niet van 🙂

Nirvana – Nevermind

Op een vrijdagochtend in september ’91 zat ik bij Bullit thee te drinken. Die dag kwam de nieuwe plaat van ‘een bandje dat ik wel gaaf vond’ uit. Ik was de eerste die hem kocht (in Eindhoven dus).

Ik hield heel erg van grunge, maar vond eigenlijk TAD en Mudhoney beter dan Nirvana, tot Nevermind uitkwam.

Wát een plaat.

Dwarves – How To Win Friends And Influence People

Die keren dat ik niet Creedence of Bad Religion antwoord op de vraag naar “de beste band ooit” heb je een aardige kans dat ik DWARVES! roep.

Nür hits. Zo goed, zo gaaf, zo lomp.

RECOGNIZE THE DWARVES!

The Devil’s Blood – The Time Of No Time Evermore

Skype (of MSN, ICQ, weet ik het): *PLING*

“Hey Ries, ik wil 100 shirts laten drukken”
– “huh? Waarvoor?”
“Ja ik begin een nieuwe band. Ik heb een demo op MySpace staan -link-“
– “euhm, klinkt goed, maar zou je dan niet eerst een band vormen voor je shirts gaat maken baas?”
“Neuh neuh, komt wel goed, regel maar.”

Het was misschien wel de beste Nederlandse band ooit.

<3

Ja, het blijft een momentopname.

Ik kan nog wel 10, of 100 platen toevoegen. Ik kan over iedere plaat 10 keer zoveel vertellen. Dat komt nog wel ooit. Of niet.

Andere blogs die ik schreef