5 dingen om over na te denken als ZZP-er

Ik ken nogal wat ZZP-ers uit diverse vakgebieden, en heb er ook regelmatig interessante discussies mee. Uit die discussies heb ik een paar aandachtspunten verzameld die misschien de moeite waard zijn om eens over na te denken, en niet alleen voor ZZP-ers:

  • Zijn er factoren waar je afhankelijk van bent?

Ik doel hier niet alleen op vaste opdrachtgever(s), maar hoor ook wel eens iemand zeggen “ja, de administratie doet mijn oom”, of “Ik krijg veel opdrachten via mijn oude werkgever”. Schaal hier voor jezelf ook de gevaren in; wat als er zo’n factor wegvalt? Kun je dat opvangen?

  • Bestaat de kans dat je (op termijn) ingehaald wordt door anderen?

Je levert op het moment werk van topniveau (natuurlijk), en bent van een enorme meerwaarde voor je opdrachtgevers, maar kan het zijn dat er over 5 jaar een nieuwe aanwas binnen jouw vakgebied is die zeker zo goed presteert als jij? En mogelijk ook nog tegen een scherper tarief? Wat ga je op dat moment doen?

  • Hoe lang kun (en wil) je dit werk blijven doen?

Niet alleen voor een stratenmaker kan het lastig worden op een wat latere leeftijd, ook als je web development, illustraties, online marketing, personeelsadvies of social media doet kun je jezelf dit eens afvragen. Tot je 50e? 60e? Haal je er je pensioen mee? Zo nee, wat dan?

  • Bouw je waarde op binnen je bedrijf?

Werk je onder je eigen naam en is je bedrijf volledig afhankelijk van jouw inbreng? Dan is de kans dat je het ooit kunt verkopen niet heel groot. Zie je mogelijkheden om dat te veranderen? (DOEN DAN!)

  • Heb je een backup-plan (nodig)?

Mocht je ondertussen denken “hmmm, toch wel de moeite waard om eens iets van een plan in elkaar te zetten”, mooi. Je hebt namelijk meer dan voldoende opties.

Je kunt bijvoorbeeld een spaar-/pensioenplan maken waar je zelf vaststelt tot welke leeftijd je wil blijven werken, en zorgt dat je daarna rond kunt komen tot je pensioen.

Wat ook een goeie mogelijkheid kan zijn is om je te verenigen met andere zzp-ers/freelancers en samen een bedrijf te vormen, al dan niet binnen hetzelfde vakgebied. Mocht jullie orderportefeuille dan groeien dan wordt het ook ineens makkelijker om derden in te schakelen ter ondersteuning. Kan overigens ook zonder jezelf te verenigen met anderen.

En natuurlijk, als top-zpp-er binnen je vakgebied heb je op dit moment een leuke waarde voor eventuele werkgevers, waarschijnlijk meer dan je zou hebben als je gaat solliciteren ‘omdat het moet’.

Ja, waarschijnlijk verdien je nu meer dan je ooit in een ‘gewone’ dienstbetrekking zou kunnen krijgen, maar je hebt nu dus wel een goede onderhandelingspositie van waaruit je ook doelen en wensen kunt stellen, zoals doorgroeien naar een bepaalde functie of aandelen in het bedrijf waar je solliciteert.

All in all: heb jij alles prima in orde? Super. Ik helaas zelf nog niet (ook al ben ik geen ZZP-er), maar ik werk er hard aan 🙂

Andere blogs die ik schreef