6 redenen om WordPress te gebruiken.

Dit stuk verscheen origineel in 2009 op mijn blog BrandMerchandise.nl – in de 11 jaar tussen plaatsing en nu is WordPress uitgegroeid tot het grootste contentmanagementsysteem van de wereld.

wp_logo


Zoals je ondertussen wellicht wel begrepen hebt, voeren wij diverse sites. De meeste van deze sites draaien op WordPress, een gratis platform, origineel bedoeld voor weblogs. WordPress (WP) is echter dusdanig uitgebreid en handig, dat het (voor ons) in de meeste gevallen voldoende mogelijkheden biedt om snel sites ‘uit te rollen’.

Overigens, vast 2 belangrijke tips vooraf;
Content is King. Je kunt een mooie site hebben die goed werkt, maar als je teksten belabberd zijn (schrijffouten, onlogisch, enzovoorts) zullen veel bezoekers (én zoekmachines) snel afhaken. Zorg dus voor goede inhoud, of huur een SEO copywriter om de inhoud voor je te schrijven.
Wat is een koning zonder onderdanen? Met een goede site en goede teksten ben je er nog niet; je moet ook bezoekers hebben natuurlijk. Zorg daar dus voor (linkbuilden, bloggen, enz.) en huur eventueel een specialist op het gebied van zoekmachine optimalisatie in.

Goed, verder met de 6 redenen om WordPress te gebruiken:

  • Gratis en snel geí¯nstalleerd – Het kost dus niks, en installeren is werkelijk een kwestie van 5 minuten.
  • Meer functionaliteit nodig? Plugins – Omdat WP populair, gratis en open source is, werken duizenden programmeurs continu aan plugins om WP te verbeteren. Webshops, contactformulieren, slideshows, gallerys, het is allemaal te vinden, en vaak ook te combineren. Kijk bijvoorbeeld eens bij Yoast.com; zijn plugins draaien op vrijwel al onze sites, en hij bouwt soms ook plugins op maat voor ons.
  • Google <3 WP – WP zit dusdanig goed in elkaar dat zoekmachines de weg niet kwijtraken en je daardoor dus betrekkelijk gemakkelijk hoger scoort dan bij het gebruik van een ander platform.
  • Eenvoudig in gebruik – De “backend” van WP is dusdanig gemakkelijk dat je er snel en goed mee leert werken. Het toevoegen van pagina’s, posts en links wijst eigenlijk allemaal zichzelf.
  • Continu updates – Aangezien WP open source is werken er continu mensen om het te verbeteren. Beveiliging tegen hacks, up to date functionaliteit, meer mogelijkheden, en ga zo maar door. Het mooiste is dat deze ook nog eens automatisch zichtbaar worden en je dus alleen maar op “upgrade now” hoeft te klikken om ze door te voeren.

(zie ook Stan Lenssen’s “Waarom WordPress? 10 argumenten”)

Kortom; WordPress biedt in veel gevallen (meer dan) voldoende mogelijkheden om als platform voor je website te gebruiken. Op dit moment is er bij ons maar 1 website waarvoor WP niet ideaal is en die we dus bij een bureau in ontwikkeling hebben. In de toekomst willen we overigens ook met Magento gaan werken, maar daar weet ik nog niet voldoende over om er al meer over te vertellen.

2020 update: Magento is het voor ons niet geworden, WooCommerce en Prestashop zijn door de jaren heen beter en gebruiksvriendelijker geworden.

Aanvullingen? Commentaar? Gooi ze in de comments!

Andere blogs die ik schreef