Een website is geen supermarkt.

Ik neem bijna aan dat iedereen wel weet hoe een supermarkt in elkaar steekt: op basis van wat een normale klant nodig heeft is de indeling van een gemiddelde supermarkt dusdanig dat je de hele winkel door moet. Ook over de plaatsing van goederen op de schappen zelf is goed nagedacht; op ooghoogte staan meestal de goederen die een supermarkt het liefst verkoopt (veelal ‘eigen merk’), op het onderste schap de goederen die je tóch wel zoekt, en zo zijn er nog wat (hele goeie, en mooie) technieken toegepast die positief bijdragen aan de verkopen.

Boodschappen doen als je haast hebt.

Als je ‘even snel’ boodschappen wil doen, is die indeling vaak frustrerend. Iets vergeten betekent die hele winkel weer doorrennen, en overal staan mensen in de weg die een bezoek aan de supermarkt als een uitje zien (en er een lekker bakkie koffie bij nemen of staan te keuvelen met bekenden).

Een jaar of 10 geleden had je in de meeste supermarkten vrijwel géén korte route naar de kassa (voor die snelle boodschap), maar ondertussen zie je steeds vaker dat je direct na de groente-afdeling een aardig gangpad hebt zodat je overal gemakkelijk en snel kunt komen.

Het ging toch over websites?

Klopt! Ik zie namelijk vaak ondernemers (en webdesigners), die zó trots zijn op hun bedrijf, dat ze er de voorkeur aan geven hun website dusdanig in te delen zodat ze zo véél mogelijk kunnen laten zien van hun bedrijf* (of hun designer skillzzzzzz).

Je gaat dan echter op verschillende vlakken de fout in:

  1. Mensen komen vaak rechtstreeks op een bepaalde pagina, en niet via je ‘home’
  2. De meeste bezoekers willen snel (meteen) weten waar ze aan toe zijn.
  3. De mensen die geïnteresseerd zijn in je bedrijf kijken toch wel verder
  4. Het is leuk dat je webdesigner hele mooie pagina’s kan maken, maar ik wil informatie.

Een paar tips

Als je op dit moment denkt: “hmm, ik herken wel wat van mijn site” is het wellicht tijd om actie te ondernemen.

*Niks mis met trots zijn natuurlijk, niks mis met graag rondleidingen geven ook, ik doe het zelf ook:

Andere blogs die ik schreef