Iedere maand 10 minuten praten

Twee weken geleden heb ik geblogd over het belang van zorgen voor een leuke werkomgeving; geïnspireerd door het boek Drive van Dan Pink (je kunt op de afbeelding klikken om het te bestellen, en néé, ik ben geen affiliate).

Vanmorgen heb ik één van de praktische tips uit het boek toegepast; periodiek kort 1 op 1 met je collega’s/werknemers een gesprekje voeren. Geen functioneringsgesprek, maar gewoon een open en ‘los’ gesprek, waarin je kleine dingetjes kunt signaleren.

Om een beetje richting te geven heb ik vooraf een vragenlijstje in elkaar gedraaid (linkje naar Google Doc), wat ik waarschijnlijk de komende maanden nog wel wat bij ga schaven.

Beste OOIT!

Hoewel ik nogal van het ‘overdrijven maakt de zaak duidelijk’ ben, denk ik serieus dat ik vanmorgen de beste toevoeging OOIT aan ons bedrijf heb gevonden.

Gelukkig geen nare dingen tegengekomen, maar bij IEDEREEN (we zijn momenteel met 7 man hier) kwamen één of meer kleine dingetjes naar voren waar we direct actie op hebben kunnen ondernemen (wat we ook al gedaan hebben, voordeel van kleine dingetjes!), zodat we met z’n allen nóg prettiger kunnen werken.

Voorbeeldjes; onze administratief medewerkster gaat af en toe wisselen met de magazijnmedewerkster (die dan de showroom op orde gaat maken), zodat ze allebei wat meer ‘rond kunnen lopen’ en op andere manieren samen kunnen werken met iedereen. Het verkoopteam gaat iets vaker overleggen op basis van gecompliceerde aanvragen, al vóór we de offerte versturen (nu doen we dat pas nadat ie akkoord is), en zo nog een aantal van die dingetjes.

Jullie hebben al een werkoverleg zeg je?

Ja, wij ook, in principe iedere maand (en in de vakantieperiode iets minder, dus volgende week beginnen we weer). Ook dat is voor ons altijd erg waardevol gebleken, en er zijn wel degelijk flinke overlappingen, maar tóch is dit een aanvulling die ik iedere ondernemer/leidinggevende van harte aanraad.

Wij geloven hier sowieso in eigen verantwoording (wat in vraag 2 van mijn lijstje ook héél belangrijk bleek te zijn, maar dat wisten we sowieso al), en op deze manier kun je je collega’s dus nog meer controle geven over hoe ze hun dag indelen. En geloof me, dat levert je als werkgever echt héél veel op.

Andere blogs die ik schreef