Waarom je gerust hetzelfde mag vertellen als je concullega’s.

Als je mij een beetje kent en volgt weet je dat ik een goeie vriend ben van David en z’n werk enorm waardeer. Dusdanig dat ik ‘m vorige week uitgenodigd heb om hier op kantoor voor al onze medewerkers een workshop seo copywriting / schrijven voor het web te geven.

David heeft naast zijn ‘gewone’ site ook een blog waar hij tips geeft om betere teksten (voor je site) te schrijven, en gisteren spoorde hij zijn lezers aan om ‘op te vallen’ en ‘uniek te zijn’.

Nu; dat je moet zorgen dat je opvalt in de zoekresultaten ben ik het eens, maar uniek zijn is wat mij betreft LANG niet zo belangrijk als David hier zegt.

David’s stuk gelezen? Had niet gehoeven 🙂

Ik loop er hier namelijk wel even doorheen, te beginnen met de inleiding:

Allemaal leuk en aardig dat je aan SEO doet (of wilt gaan doen), maar hoog scoren in de zoekmachines is alleen nuttig als je jouw potentiële klanten ook daadwerkelijk iets te bieden hebt. Anders zorg je alleen maar voor een heel hoog bounce-percentage. Je weet wel: mensen die binnen 3 seconden al zien dat ze op de verkeerde site zijn beland. Dat voorkom je door duidelijk te communiceren waarom bezoekers van je site juist wél bij jou aan het juiste adres zijn.

Ja, tja, eens hoor. Zorg dat de inhoud van je site aansluit bij de bezoekers die je trekt.

Val op!

Een willekeurige zoekopdracht levert vaak meta titles en meta descriptions op die vrij veel op elkaar lijken. Voor jou is dat goed nieuws, want daardoor is het eenvoudig om je te onderscheiden van anderen. Opvallen is erg belangrijk in de massa. Roept iedereen dat hij de goedkoopste is? Dan zeg jij dat je de beste prijs/kwaliteitverhouding biedt. Onthoud dat je niet per se de beste hoeft te zijn. Als je maar het beste communiceert.

Ja, met de strekking van het verhaal ben ik het eens; je moet opvallen in de zoekresultaten, maar met alleen de tekst in je meta description valt dat lang niet altijd mee. Ook niet als je iets anders roept als de rest. Zorg in ieder geval dat je descriptions goed (en zelf geschreven) zijn, en probeer op te vallen met rich snippets en eventueel sitelinks (maar die krijg je pas van Google als je site goed genoeg werkt).

Zorg dat je écht uniek bent

Opvallen in de zoekresultaten is de eerste stap, maar daarna moet je ook echt waarmaken dat je het waard bent om door de potentiële klant gekozen te worden. Iedereen heeft het over USP’s, maar meestal zijn die niet écht uniek. Door iets te communiceren wat echt alleen voor jou geldt, zien je bezoekers direct waardoor jij anders bent dan de rest. Misschien ben je eigenaar van het oudste familiebedrijf in de branche of kun je garanderen dat jouw servicedienst binnen 24 uur te hulp schiet wanneer dat nodig is. Of ga voor sociaal ondernemen, zoals de drukkerij in de tweet hierboven. Daarmee geef je jouw unieke signaal af.

Hier verschil ik van mening met David. Een zoekende klant is meestal op zoek naar een product, niet naar een USP. Mensen googlen niet (meer) op ‘drukkerij’, maar op ‘enveloppen’ (al dan niet ‘duurzame enveloppen’ of ‘fsc gecertificeerde enveloppen’).

Op het moment dat iemand al op je site is, gaat het er voornamelijk om dat je DUIDELIJK bent. Gebruik de drie seconden uit de intro (de tijd die je ongeveer hebt om iemand te overtuigen op je site te blijven) om PRECIES duidelijk te maken wat je doet, en verspil ze niet aan te proberen uniek te zijn in ‘iets’. Dat is stap 2, komt nadat je de klant al overtuigd hebt hem/haar te kunnen bieden wat hij/zij zoekt.

Als je aanwezigheid op internet draait om de verkoop van producten, verkoop dan in eerste instantie je product. Ik ben vandaag bijvoorbeeld bezig geweest met onze Engelse site, en heb een pagina geschreven over backdrops. Het enige dat ik daar te vertellen heb is wat voor materialen we hebben, wat het kost, en hoe lang het duurt.

Dat is ook wat mensen in eerste instantie willen weten, en liefst met foto’s erbij. Het is overigens ook PRECIES hetzelfde als mijn concullega’s vertellen. Naar mijn mening is het toch DIE informatie die je bezoeker over de streep trekt om verder te gaan lezen. Dán kun je ze vertellen dat je alcoholvrij drukt (mooi dat ik dit tijdens vieruurbieruur typ haha), dat je bedrijf family owned is of dat je versterkers in elkaar gezet worden door beautiful girls.

Kortom: blijf weg bij de middelmaat en zorg dat je geïnteresseerden iets unieks biedt. Zo wordt het voor je potentiële klanten veel makkelijker om jou te kiezen.

Kortom: stiekem ben ik het hartstikke met je eens David, maar wel in een iets andere volgorde.

Andere blogs die ik schreef