2019. HOUDOE.

Een goeie kennis noemde het ‘life-events’, van die dingen in het leven die een grote impact hebben.

Dit jaar had er nogal wat voor ons in petto; een paar hele mooie, maar jammer genoeg ook heel wat mindere.

De stekker uit Amare

Amare Uitvaartbegeleiding was de onderneming van mijn vrouw, die in 2015 haar roeping ging volgen. Na ruim drie prachtige jaren hebben we moeten concluderen dat het doel wat Sharon voor ogen had niet haalbaar ging zijn.

Door een toename van aanbieders (in de regio meer dan verdubbeld in 3 jaar tijd) en een tegenvaller met het bestemmingsplan (voor het uitvaarthuis dat we in 2017 wilden openen) kwamen we tot de conclusie dat het slimmer was om er mee te stoppen.

Het waren mooie, leerzame en waardevolle jaren voor ons hele gezin, en hoewel we natuurlijk liever het doel hadden gehaald was het geen zware emotionele beslissing, maar een zakelijke overweging.

Operaties

In maart ben ik geopereerd aan mijn oor; er is een prothese voor de stijgbeugel geplaatst. Geen hele grote ingreep, wel een flinke herstelperiode nodig geweest.

In mei is bij Sharon de helft van haar schildklier weggehaald, een iets grotere ingreep, met ook een flinke herstelperiode.

Duvel 29-2-2004 / 5-3-2019

Duvel was ruim 15 jaar onze beste maat. Op 5 maart heeft ie ons verlaten om in het hondenwalhalla op konijntjes te gaan jagen. <3

Verbouwen en verhuizen

Gelukkig zit op dat pand (dat dus geen uitvaarthuis werd) wél de bestemming ‘bedrijfswoning’ en dus hebben we besloten er met het hele gezin te gaan wonen.

Daarvoor moest wel VEEL gebeuren; het pand was flink vervallen van binnen. We moesten door omstandigheden (heel) veel zelf doen, gelukkig met enorm veel hulp van onze lieve vrienden en vriendinnen, maar dan nog is schilderen in een temperatuur van 40 graden best een dingetje.

De verhuisdag zelf was ook een gevalletje Murphy’s Law, maar dat verhaal ga ik je besparen.

HBO opleiding en nieuw bedrijf opstarten

Toen Sharon stopte met Amare was ze eigenlijk van plan om een tijdje in loondienst te gaan werken. Yep, ondernemen is te gek, en leuk, maar brengt ook continu andere zorgen met zich mee en daar wilde ze wel even vanaf.

Ze ging in gesprek met een (onze) HR-adviseur om wat functies door te nemen en tijdens dat gesprek vroeg hij haar of ze misschien interesse had om samen met hem iets te gaan doen, in verzuimbegeleiding.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus ja, dat zijn ze gaan doen. Sharon is direct aan een HBO opleiding Casemanager CROV begonnen (en behaald) en 1 september 2019 als startdatum voor VerzuimSupport Brabant gezet.

Iedereen naar een ander land

Onze oudste dochter is met haar vriend in Noord-Ierland gaan wonen (en werken), en wijzelf zijn dus na 11 jaar in België gewoond te hebben terug naar Nederland gekomen.

Natuurlijk een enorme verandering voor de jongste 2, die nu 14 en 16 zijn. Voor Jack (de jongste) betekende dat namelijk ook naar een andere school (in Nederland), voor Sara (die van 16) een stuk langere dagen, want extra reistijd naar haar school in Turnhout.

Het engste woord dat er bestaat

Dat Sharon na die verbouwing en verhuizing wat minder weerstand had gekregen vonden we allemaal logisch. Dat ze ziek werd ook.

Dat we 1,5 uur na het nemen van die longfoto gebeld werden met direct de boodschap “we hebben iets gezien dat niet goed is” sloeg in als een bom.

Daarna volgden de engste weken van ons leven, maar gelukkig was het grootste nieuws ook gewoon goed nieuws. Ja het was kwaadaardige kanker, maar geïsoleerd, en te genezen. Niet ‘behandelen’, niet ‘bestrijden’, GENEZEN.

Begin november is ze geopereerd en momenteel zitten we midden in de nabehandeling met chemokuren. Kerst (en oud en nieuw, en mijn verjaardag) vieren we volgend jaar wel een keer ergens dus.

VerzuimSupport Brabant is overigens wel gewoon gestart op 1 september, en op goede dagen werkt Sharon er ook aan, maar haar herstel staat op nummer 1. Dat snapt gelukkig ook iedereen.

ps die topper heeft overigens haar HBO examen gedaan op de dag na het slechte nieuws, en nog gewoon gehaald ook!

Naar school in Nederland

We hebben dus 11 jaar in België gewoond. Niet als ‘belastingvluchteling’, niet omdat de huizen daar goedkoper waren, maar omdat onze jongste op de peuterspeelzaal al te horen kreeg dat hij ‘beter naar speciaal onderwijs kon’.

Het klopt dat hij iets meer aandacht nodig had (heeft) dan ‘gemiddeld’ (bestaat dat nog?), het klopt dat hij in een grote groep ondergesneeuwd wordt, dus tja, we snapten dat de basisschool in Dommelen (met gemiddeld 35 kinderen per klas) niet geschikt was.

In België was dat heel anders, klassen van plm 20 kinderen, meer ondersteuning op school zelf én daarbuiten. Hij is daar met veel plezier (en dankzij die ondersteuning) naar de basisschool geweest, en daarna naar het middelbaar.

In goed overleg durfden we het wel aan om de overstap naar een (gewone) Nederlandse middelbare school te doen. Op HAVO niveau, iets lager dan hij volgens de toelatingstest aan zou kunnen, zodat de stof iig haalbaar zou moeten zijn.

Jammer genoeg bleek al snel dat toch niet de juiste beslissing was geweest. Al na 3 weken hadden we een gesprek op school waarin zij aangaven niet de ondersteuning te kunnen bieden die hij nodig had. Vier weken later hebben we samen met school de knoop doorgehakt om een andere school te zoeken.

Aangezien mama de week erna geopereerd moest worden en dat natuurlijk een hoop extra stress oplevert (yep, nóg meer) hebben we in overleg met school besloten hem even thuis te houden.

Gelukkig hebben we ondertussen een nieuwe school gevonden waar hij vanaf 6 januari hopelijk een hele fijne plek gaat vinden, in klassen met minder dan 15 kinderen.

Zakelijk viel het ook niet mee

Sharon en ik hebben er dit jaar zélf niet genoeg voor gedaan; de redenen daarvoor heb je net gelezen. Dat is verder geen excuus, maar wel de realiteit. In de eerste helft van 2019 heeft het bedrijf er eigenlijk geen last van gehad, maar de tweede wel.

Toen Sharon in augustus ziek werd hebben onze mensen zich meteen van hun allerbeste kant laten zien. We zijn enorm dankbaar voor hun extra inzet, hun begrip, en de ruimte die we gekregen hebben toen we die nodig hadden.

We hebben die tijd en ruimte nodig gehad, maar tegelijk hebben we (allebei) niet goed genoeg opgelet. Het evenwicht was er even uit, we hebben onze piek in het najaar gemist (mede door mijn onoplettendheid), en we hebben een belabberd jaar gedraaid, het slechtste sinds tijden.

Ondertussen zijn we allemaal weer wakker en is alles weer op de rit, maar we hebben nog een flinke inhaalslag te maken.

In (heel goed) overleg hebben twee van onze mensen besloten ons per 1 januari te gaan verlaten. Jammer, en ze zullen gemist worden, maar het is even niet anders; dit jaar geen groei maar krimp. Hoort er ook bij.

Het afscheidsfeest gaan we volgend jaar moeten doen (als Sharon er weer bovenop is), maar daar komen ze vást nog even voor terug 🙂

We kunnen wel wat hulp gebruiken

Alle vooruitzichten zijn op zich goed; met Sharon’s gezondheid komt alles in orde, en zakelijk hebben we alle zeilen bijgezet en flink gesneden in de kosten. We zijn er echter nog lang niet.

Onze grote plannen hebben we weer even in de koelkast moeten schuiven, als je daar meer over wil weten (en mogelijk in wil participeren) dan bel, mail of app me gerust. We zijn vastberaden om drie keer zo hard terug te komen en hebben het afgelopen jaar weer héél wat geleerd.

Een paar maanden met top-omzetten zouden ons natuurlijk ook echt heel erg helpen om sneller in te kunnen lopen.

Alles voor je band of festival, maar óók voor het bedrijf waar je werkt!

Gemiddeld zitten we met vrijwel al onze producten prijstechnisch aan de scherpe (vaak zéér scherpe) kant, we zijn snel en nauwkeurig, en staan keihard voor je klaar.

We maken écht niet alleen shirts voor je band of festival, ongeveer 65% van onze opdrachten zijn b2b, van landelijke reclame-acties en -mailings, van bedrijfskleding en relatiegeschenken tot parasols en vouwtenten.

In onze showroom kunnen we je héél veel laten zien, en we komen ook graag bij je langs, door heel Nederland en België. Om je vast een idee te geven van de breedte waarin we opereren, hier wat voorbeelden:

  • 20 producten die (bijna) elk bedrijf kan gebruiken – van visitekaartjes tot waterflessen en veel, veel meer. Van ieder product hebben we 3 varianten in deze catalogus verwerkt; de bestseller, een alternatieve keuze, en een premium.
  • Vouwtenten in 3 kwaliteiten – Classic, Premium & Pro. Voor de meeste toepassingen is de classic al zeer geschikt. Bij Premium & Pro zijn zijn er ook grotere uitvoeringen te krijgen, tot 4 x 8 meter!
  • Custom Made Caps – onze caps gaan letterlijk de hele wereld over. Wij maakten al caps voor Dakarteams, gamedevelopers, kledingmerken en natuurlijk vele artiesten en festivals. Simpelweg topkwaliteit.
  • Bedrukte meubels – natuurlijk hebben we zitzakken en dergelijke, maar wist je dat we ook gewoon een bankstel met logo kunnen maken?
  • Private Label kleding – sinds we begonnen in 2003 is kleding ons hoofdproduct, en we zijn er goed in. Yep, er zijn wel aardige oplages nodig (300 per item, alleen overhemden kunnen al vanaf 50), maar dan zit je prijstechnisch ook altijd scherp.
  • Sleu-tel-hang-ers – hij moet er tussen. Een aantal van mijn vrienden taggen me namelijk overal op internet waar het om sleutelhangers gaat (of ze maken een ‘mooi plaatje‘ voor me). Niet onterecht, want we maken er best een aardige stapel van ieder jaar 🙂

En zo kan ik natuurlijk nog wel even doorgaan. Van een relatiegeschenkencatalogus met 30.000 producten tot een bedrukt tafelvoetbalspel, van een voorraadsysteem voor relatiegeschenken tot een complete eigen webwinkel inclusief afhandeling!

Opnieuw, bel, mail of app me gerust om jouw project te bespreken!

Enfin, 2019, HOUDOE

Ik ben dus wel klaar met 2019, al werken we hier deze vakantie (allemaal) gewoon door; er moet nou eenmaal even doorgepakt worden.

De belangrijkste boodschap die ik mee wil geven is dat je vaak genoeg moet genieten, en dat tegenslagen er gewoon bij horen, doorknokken nondeJU.

WIJ gaan in ieder geval KEIHARD voor 2020.

Oh en Sharon en ik geloven allebei niet in toeval maar wel in dingen met nummers, en laten we nou allebei op de 20e jarig zijn 😉

Andere blogs die ik schreef